Begraven maar niet dood

Spirits of the Air and Sky (Elaine Clayton)

Nora bukte zich en legde een bos bloemen op het dubbele graf. Ze deed een stapje achteruit en boog haar hoofd. Thomas stond naast haar en legde zijn arm om haar heen. Ze keek hem even aan en glimlachte flauw. Thomas had Nora’s ouders nooit gekend en dit was de eerste keer dat hij hun graf bezocht. Hij had er geen gevoelens bij; hij wilde alleen zijn geliefde tot steun zijn.

Thomas keek opzij en zag dat Nora haar ogen gesloten had. Hij sloot zijn ogen ook en stelde zich open voor de omgeving. Nora had hem geleerd de levende energie van de natuur om hem heen waar te nemen. Hij wachtte een ogenblik en voelde de broeierige energie van de aarde onder zijn voeten. Het graf was leeg; althans de plek vóór hem voelde niet anders aan dan de rest van de bodem. Hij richtte zijn aandacht naar de gewassen rondom het graf. Stelde hij het zich maar voor, of voelden de bomen hier anders aan dan de bomen in het bos? Alsof ze menselijk waren; alsof deze bomen niet begeestigd waren door de boomnimfen die de bossen bewonen, maar door de zielen van de overledenen wier beenderen hier in de aarde lagen.

Thomas voelde dat Nora zich van hem losmaakte en hij opende zijn ogen. Ze was al een paar stappen van het graf verwijderd en liep in de richting van de uitgang van de begraafplaats.

Was dit het? Ze waren er net!

‘Gaan we alweer?’

Nora antwoordde niet en liep door. Thomas versnelde zijn pas om haar in te halen.

‘Dat was kort.’

‘Mijn ouders zijn hier niet.’

‘Je ouders...?’ Nee, hun gráf lag hier.

Thomas pakte Nora’s hand. Ze kneep er in, keek hem kort aan en liet toen weer los. Ze bleef naast Thomas lopen, maar vergrootte de afstand tussen hen. Zo liepen ze over de lange oprijlaan.

Bij de slagboom begon Nora ineens te praten. ‘Ik was diep geschokt toen ze om het leven kwamen. Jarenlang heb ik verdriet gehad. Vele malen heb ik hun graf bezocht en nooit heeft me dat dichter bij hen gebracht. Ik snap nu pas dat dat ook niet kon.’

Nora stak de parkeerplaats over en Thomas moest opnieuw versnellen om haar bij te houden. Hij stak zijn hand in zijn jaszak om met de afstandsbediening de auto vast voor haar open te maken.

‘Mijn ouders zijn hier niet,’ herhaalde Nora. ‘Ze zijn overal. Ze zijn altijd. Ze zijn dichtbij. Ze zijn in mij. Als ik aan ze denk, denken ze aan mij. Als ik tegen ze praat, praten ze tegen mij. Ze zijn nooit weggeweest. Ze zijn nooit weggegaan. Ze zijn nooit overleden. Hun lichamen liggen hier. In de grond. Maar zij zijn niet hun lichaam. Zij zijn hun ziel. Ze zijn mijn ziel. Verbonden, zoals de beek, het meer, de rivier en de zee verbonden zijn. Om bij hen te zijn hoef ik niet naar een begraafplaats. Om bij hen te zijn hoef ik niks. Ik ben altijd bij ze. Zij zijn altijd bij mij. Ik ben nooit alleen. Ik ben nooit eenzaam. Al mijn geliefden, met lichaam en zonder, zijn altijd bij mij. Altijd verbonden. Altijd voelbaar.’

Nora zweeg en keek Thomas over het dak van de auto aan.

‘Snap je?’

Thomas knikte.

Nora maakte de deur open en stapte in. Thomas volgde haar voorbeeld en startte de auto.

‘Kun je dat nu zo waarnemen door de inwijding die je in Egypte hebt gehad?’

Nora begon langzaam haar hoofd te schudden. ‘Door de inwijding ben ik me er bewust van geworden. Inwijding is bewustwording van wat al lang aanwezig is. De verbintenis tussen zielen is er altijd; iedereen die zich daarop richt kan die waarnemen. Iedereen. Het enige wat je ervan kan weerhouden is je eigen overtuiging dat je het niet kan. Laat die overtuiging los en er gaat een wereld voor je open.’

Nora sloot opnieuw haar ogen en liet zich in de autostoel onderuit zakken.

Thomas legde zijn handen op het stuur en keek nog even naar de liefde van zijn leven. God, wat hield hij toch van die vrouw.

‘Dat weet ik,’ zei Nora.Nog geen reacties.
Reactie:

Naam (niet verplicht maar wel leuk, natuurlijk):

E-mailadres (voor directe plaatsing, e-mailadres wordt niet gepubliceerd):

En iets tegen spam-robots:
Welke hoort niet in het rijtje thuis?
1) utrecht 2) den haag 3) rotterdam 4) tienhoven 
Je ontvangt een e-mail waarmee je je reactie kunt bevestigen. Bevestigde reacties worden direct geplaatst en achteraf gemodereerd. Onbevestigde reacties worden bekeken door een moderator voordat ze worden geplaatst.