Doe niet zo zielig

Chinees overwint een obstakel (Xinhua/Yin Gang)

Er bloeit in Nederland een indrukwekkende zieligheidsindustrie. In principe ben je zielig als het slecht met je gaat, maar er zijn inmiddels zo veel zieligheidsgronden dat nu bijna iedereen zielig is. Arm zijn is zielig, en rijk zijn soms ook, ziek zijn of gehandicapt, werkloos natuurlijk, als je niet zo goed kunt leren, of juist als je hoogbegaafd bent, als je in een bepaalde wijk woont, of langs een snelweg, of als je een moeilijke jeugd hebt gehad. Er zit een hiërarchie in die zieligheid. Geen geld hebben is zielig, maar het hebben van een huidskleur is nog veel zieliger.

Zielig bestaat niet. De enige manier om in het leven sterker te worden (of zelfs alleen maar een beetje te groeien), is door het overwinnen van obstakels. Dat is wat ons mensen maakt, dat is wat het leven inhoud geeft. Alle grote en kleine literatuur, plus alle films en tv-series uit Hollywood en de rest van de wereld, gaan maar over één ding: het overwinnen van obstakels. Aristoteles dicteerde dit concept al voor een spannend verhaal: de hoofdpersoon heeft een doel, waarbij er hindernissen worden opgeworpen door een tegenstander. Het verhaal eindigt als de hoofdpersoon de tegenstander heeft verslagen en zijn doel heeft bereikt.

Zielig bestaat niet. Zieligheid wordt gecultiveerd door mensen of organisaties die daar belang bij hebben, de zieligheidsindustrie. Een ander zielig vinden is aanmatigend en beledigend. Het is een motie van wantrouwen dat hij of zij de opgaven in zijn of haar leven niet tot een goed einde zal brengen. Jezelf zielig vinden is trouwens onverstandig.

Nederland heeft kennis gemaakt met een Chinese promovendus economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen; bepaald geen zielige opleiding! We hoorden hem een prachtig canzone zingen van Verdi, wat ook niet zielig is. Toch vond de hele wereld hem zielig omdat de juryleden hem wat plaagden (oh nee: zwaar racistisch bejegenden!!!) en nu blijkt hij ook zichzelf zielig te vinden. Dat is een gemiste kans. In plaats van ‘Ik geloof dat in een multiculturele samenleving, waar mensen worden verondersteld fatsoenlijk en met respect te worden behandeld, men voorzichtig moet zijn de ander niet te beledigen’ had hij moeten zeggen: ‘Ik ben niet gekwetst door een paar flauwe grapjes; ik ben beledigd door iedereen die denkt dat ik daar niet tegen kan.’

Hoe graag je dat ook wil beweren, Nederlanders zijn geen racisten. Ze zijn hooguit slecht geïnformeerd, of niet geïnteresseerd. Dat is teleurstellend, maar het leven is vol teleurstellingen. Nederlanders spelen voor Zwarte Piet omdat ze het leuk vinden om zich te verkleden, net als met Halloween en carnaval. Wie in november zijn gezicht zwart maakt is niet bezig de nakomelingen van de Afrikaanse slaven een trap na te geven. Wie een Zwarte Piet tegenkomt en zich gekwetst voelt, heeft twee dingen te doen.

In de eerste plaats moet hij of zij bij zichzelf nagaan waarom een vreemdeling zeker - iemand die hij niet kent en die iets doet wat niets met hem of haar te maken heeft - toch zulke sterke emoties oproept. Ten tweede moet hij deze emoties een plek geven en overwinnen. Wie nu met zijn hakken in het zand roept: ‘Ik moet niks!’ heeft gelijk. Je moet niks. Maar er zijn twee goede argumenten om bovenstaande aanbevelingen toch op te volgen.

1. Je hebt geen controle over de rest van de wereld, maar wel over jezelf. Het is makkelijker jezelf weerbaar te maken dan je omgeving te veranderen.

2. Het helen van oud zeer is heilzaam voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Zielig bestaat niet. Het leven plaatst uitdagingen op ons pad om ons te helpen boven onszelf uit te stijgen. Zodra dat is volbracht, past niets anders dan dankbaarheid jegens het obstakel voor de mogelijkheid die het geboden heeft. Wie deze obstakels niet overwint maar uit de weg gaat, blijft zwelgen in zelfmedelijden, zich beklagend over de wrede wereld waarin hij of zij leeft. Hij mist daarmee een hoop moois, waaronder de mogelijkheid om een beter mens te worden.

NB. Er is verder niets op tegen om je te verdiepen in andere mensen en hun gevoelens te leren kennen. Laat een ander nooit in zijn eentje worstelen met zijn obstakels.


komt een beetje prekerig over qua stijl, maar met de inhoud ben ik het eens. Enne... beslist niet typisch voor Nederlanders, al noemen wij het niet 'zielig' maar een sukkel(aar).Onder mededogen gaat veel latente agressie schuil. Dank voor de heropfrissing en boeiende obstakels gewenst! Groetjes.
leen van der schueren | maandag 2 december 2013, 22:57

Hi Leen, bedankt voor je reactie. Ik wil graag dominee worden, vandaar...
Jeroen | maandag 2 december 2013, 23:03

Wat kan er je tegenhouden? Just go for it!
leen van der schueren | maandag 2 december 2013, 23:26
Reactie:

Naam (niet verplicht maar wel leuk, natuurlijk):

E-mailadres (voor directe plaatsing, e-mailadres wordt niet gepubliceerd):

En iets tegen spam-robots:
Welke hoort niet in het rijtje thuis?
1) bruin 2) plastic 3) hout 4) aluminium 
Je ontvangt een e-mail waarmee je je reactie kunt bevestigen. Bevestigde reacties worden direct geplaatst en achteraf gemodereerd. Onbevestigde reacties worden bekeken door een moderator voordat ze worden geplaatst.