Tegen de stroom in: gewoon omdat het kan

Marilyn Monroe leest De Isis Inspiratie (John Florea)

Boekhandels hebben het moeilijk, uitgevers hebben het moeilijk en schrijvers hebben het moeilijk. Schrijvers hadden het altijd al moeilijk; uitgezonderd een handjevol bekende auteurs kunnen weinigen van de royalty’s hun hypotheek betalen. Nu ben ik een schrijver, dus hoe zou het met mij gaan? Ik worstel mezelf tegen de stroom in.

Niet dat dat gemakkelijk is, natuurlijk. Bij het zelf uitgeven van boeken zijn genoeg obstakels te overwinnen. Een aantal daarvan heb ik twee jaar geleden al geslecht, bij de uitgave van De Osiris Opdracht (koop dat boek!). Dat was een hele klus, maar het is me wel goed bevallen. Ik heb nu dus geen dringende reden om het allemaal heel anders te gaan doen.

De Osiris Opdracht ziet er goed uit. Op de plaatsten waar het in de boekhandel ligt, wordt het puur op basis van het uiterlijk (en de achterplattekst) verkocht. Bovendien is het overal te bestellen, waaronder op het enige punt dat er werkelijk toe doet: bij Bol. Ik durf rustig te beweren dat ik de opmaak, vormgeving, druk en distributie allemaal onder controle heb.

Als ik zeg onder controle dan bedoel ik dat ik weet hoe het moet. Ik zit namelijk nog wel met een kleine kwestie: voor het drukken van mijn tweede boek is geld nodig. Nu ben ik niet de eerste met dat probleem, dus daarvoor kijk ik graag de kunst af bij anderen. Ik heb zelf al eens een bijdrage geleverd aan de cd van Hind, en deze maand heeft Eddy Terstall een film uitgebracht die door het publiek is gefinancierd. En wat zij kunnen... Ik ga dus binnenkort crowd funden: ú gaat de druk van mijn boek betalen.

Evengoed is het spannend, want de uitkomst is onzeker. Alles zelf doen kan lucratiever zijn dan via een uitgever, maar het succesverhaal kan ik alleen achteraf vertellen. En dat zal ik tegen die tijd ook doen. Daarover heb ik reeds afspraken gemaakt, en ik heb er vertrouwen in dat die workshop ‘Zelf uitgeven’ er komt. Overigens: hoe het met een boek gaat is ook spannend als het door een uitgever wordt gepubliceerd.

Veel is afhankelijk van de juiste promotie. Reclame maken kost geld, en gratis aandacht in de media is nog niet zo eenvoudig. Of heeft u mij wel bij DWDD aan tafel zien zitten? Mijn eerste boek was geen bestseller, maar het is tijdloos en kan dus altijd nog een everseller worden. Voor het verkrijgen van bekendheid ben ik afhankelijk van mijn lezingen en het via-via-circuit. Aarzel daarom ook niet om al uw vrienden over mijn prachtige boeken te vertellen!

Nog geen reacties.
Reactie:

Naam (niet verplicht maar wel leuk, natuurlijk):

E-mailadres (voor directe plaatsing, e-mailadres wordt niet gepubliceerd):

En iets tegen spam-robots:
Welke hoort niet in het rijtje thuis?
1) stoel 2) lopen 3) staan 4) liggen 
Je ontvangt een e-mail waarmee je je reactie kunt bevestigen. Bevestigde reacties worden direct geplaatst en achteraf gemodereerd. Onbevestigde reacties worden bekeken door een moderator voordat ze worden geplaatst.